Seminar o knjizi Branka Milanovića

Seminar o knjizi Branka Milanovića  (visiting presidential professor at City University of New York Graduate Center and affiliated senior scholar at the Luxembourg Income Study)

Globalna nejednakost: Novi pristup za doba globalizacije 

utorak 11. jul 2017.

sala na prvom spratu Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (Kraljice Natalije 45)

u 18 časova

Knjiga “ Globalna nejednakost: Novi pristup za doba globalizacije“ predstavlja nastavak rada na empirijskom istraživanju globalne nejednakosti, u kojoj Branko Milanović proširuje svoje dosadašnje nalaze da bi postavio temelje za teorijski zasnovano razumevanje evolucije nejednakosti. Istražujući problem dohodovne nejednakosti iz globalne, ali i nacionalne perspektive (renta od državljanstva), Milanović pokreće i s njim povezana politička pitanja ustrojstva države i međunardonog poretka.

Seminar će otpočeti kratkim izlaganjem Branka Milanovića, a diskusanti su:

Petar Bojanić (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Božo Drašković (Institut ekonomskih nauka),  Nevena Kulić (European University Institute), Mlađan Mrđan (EBS Universität für Wirtschaft und Recht), Alpar Losoncz (Univerzitet u Novom Sadu), Sanja Filipović (Univerzitet Singidunum), Aleksandar Stojanovic (International University College of Turin), Marjan Ivković (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Đurđa Trajković (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Irena Fiket (Institut za filozofiju i društvenu teoriju) i Mark Losoncz (Institut za filozofiju i društvenu teoriju)

Diskusiju će moderirati Gazela Pudar Draško (Institut za filozofiju i društvenu teoriju).

Branko Milanović (1953), jedan je od vodećih savremenih svetskih ekonomista. Ekonomski fakultet završio je 1977. godine na Univerzitetu u Beogradu, a doktorirao na istom fakultetu tezom o ekonomskoj nejednakosti u Jugoslaviji 1987. godine. Od 1990. godine radi u istraživačkom departmanu Svetske banke u Vašingtonu, u odeljenju koje se bavi analizom siromaštva, nejednakosti i anketama o domaćinstvima.

Već deset godina predaje kao profesor po pozivu na Univerzitetu Džon Hopkins, a od 2005. i na Univerzitetu Marilend i u Karnegijevoj zadužbini za međunarodni mir u Vašingtonu. Objavio je veliki broj članaka o metodologiji merenja nejednakosti i analizi nejednakosti prvo u zemljama u tranziciji, a zatim i o globalnoj nejednakosti i globalizaciji.

Autor je više knjiga, među kojima su Income, Inequality, and Poverty during the Transition from Planned to Market Economy (1998) Worlds Apart: Measuring International and Global Inequality (2005), Global Inequality: A New Approach for the Age of Globalization (2016) koju je izdala Akademska knjiga (2016).

 

Posted in Некатегоризовано