7. decembar 2019.

Predavanje i seminar: Burkhard Liebsch

Predavanje: Bezuslovna odgovornost u suočavanju sa katastrofalnim nasiljem. Misli o istoriji ljudske smrtnosti

7.12, 17h
IFDT, sala na IV spratu

Predavanje se fokusira na pitanje kako je jak pojam bezuslovne odgovornosti u suočavanju sa smrtnošću drugoga (kakav je branio Levinas) povezan sa istorijskim iskustvom katastrofalnog nasilja koje, čini se, ne uništava samo mnogobrojna tela, živote, identitete i istorije, već i bilo kakav odgovorni religio prema drugome – živom ili mrtvom. Kako je ovaj religio ljudske odgovornosti povezan sa formama katastrofalnog nasilja, za koje se čini da ga poriču?

Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Seminar: „Biti izložen: Revizija ljudskog stanja u svetlu skorašnje istorije nasilja“

8.12., 10-14h
IFDT, sala na IV spratu

Ne može se ontološki podrazumevati da smo ‘u’ svetu. Umesto toga, na osnovu analize trenutnog conditio historica sledi da ovo zavisi od prekarnih uslova. Objasniti kako sama prekarnost ovih uslova otkriva strukture našeg bivstvovanja u svetu ‒ tj. našu zavisnost od gostoprimljivosti i zaštite drugih, našu prinuđenost na beg ukoliko oni odbiju da nas zaštite i opasnost od pada u depolitizovanu bezsvetovnost ‒ jeste istinski zadatak istorizovane društvene filozofije koja shvata ozbiljno političku ekspertizu u vezi sa novim formama nasilja, pritom ne zaboravljajući da postavi pitanje o tome kakve se pouke iz toga mogu izvući o ‘on­tološkim’ strukturama našeg ‘izloženog’ bivstvovanja u svetu.

Učesnici: Željko Radinković, Petar Bojanić, Rastko Jovanov, Igor Cvejić, Marjan Ivković, Aleksandar Fatić (IFDT), Časlav Koprivica (FPN), Una Popović (Filozofski fakultet, Novi Sad) i autor.

Seminar će se održati na nemačkom i engleskom jeziku.

Burkhard Liebsch predaje praktičnu filozofiju i socijalnu ontologiju na Univerzitetu u Bohumu. Njegove najskorije publikacije uključuju: In der Zwischenzeit. Spielräume menschlicher Generativität (2016); Zeit-Gewalt und Gewalt-Zeit (2017); kao ko-urednik: Perspektiven europäischer Gastlichkeit (2016); Der Andere in der Geschichte (2017).

Posted in Некатегоризовано