Neposlušna demokratija: komparativna analiza spornih politika na evropskoj semi-periferiji (2016-2021)

Institut za filozofiju i društvenu teoriju je od decembra 2017. godine partner na petogodišnjem (2016-2021) međunarodnom projektu Neposlušna demokratija: komparativna analiza spornih politika na evropskoj semi-periferiji (Disobedient Democracy: A Comparative Analysis of Contentious Politics in European Semi-periphery). Istraživanje se fokusira na društvene pokrete u četiri grada na evropskoj semi-periferiji – Zagreb, Beograd, Madrid i Lisabon – a ima za cilj da utvrdi na koji način politike osporavanja doprinose demokratiji. U okviru projekta biće sačinjena i sveobuhvatna, javno dostupna, baza o protestima i društvenim pokretima u Portugalu, Španiji, Hrvatskoj i Srbiji u periodu od 2000. do 2017. godine.

Neposlušna demokratija je projekat motivisan aktuelnom krizom legitimiteta reprezentativne demokratije i nepovrenjem građana u njene institucije. Ovaj projekat ispituje načine na koje politika protesta unapređuje demokratiju i pružiće nove uvide u mogućnosti građana da povrate demokratske politike. Uz to, prikupljanje i analiza podataka o protestima i društvenim pokretima u ove četiri zemlje ima za cilj da poboljša znanje o fenomenu neposlušnosti.

Fakultet političkih znanosti univerziteta u Zagrebu rukovodi ovim projektom, na kom su partneri uz IFDT još i Complutense Univerzitet u Madridu i Nova univerzitet iz Lisabona. Projekat finansira Švajcarska nacionalna naučna fondacija u okviru inicijative Promis  Promotion of Young Scientists in Eastern Europe (PROMYS).

Za više informacija, videti zvaničan sajt projekta: https://disdem.org/

Posted in Некатегоризовано