19. decembar 2017.
Godišnji seminar

Manuela Bojadžijev

Institut za filozofiju i društvenu teoriju, sala na IV spratu

МАНУЕЛА БОЈАЏИЈЕВ: „Да ли је (нео-) расизам облик насиља прошлости?“ Коњункције теорије расизма

У свом говору ријешићу питање насиља концептуално фокусирајући се на расизам као облик насиља. Питат ћу како можемо разумјети расизам. Питање времена у односу на расизам као облик насиља је релевантно. Иако неки могу тврдити да је расизам застарели облик насиља који, иако се понављајући повратак, не добија значајно обнављање и стога се може схватити као „преживјели стари у новом“; други су тврдили да је расизам распрострањен до степена који је до сада постао готово свеприсутан. Да бих утврдио дебату, представићу генеалогију теорије критичког расизма у Немачкој, фокусирајући се на своје концептуалне вриједности и вођење проблематике у области анализе, њену резонанцију у оквиру шире међународне расправе и питања која она поставља, која су отворена за дебате данас.

Мануела Бојаџијев је професор на Институту за социологију и културну организацију, Универзитет Леупхана Лунебург, и члан је Берлинског института за интеграцију и миграционо истраживање (БИМ) на Универзитету Хумболдт у Берлину. Специјализована је за миграције и расизам у Европи и за културну теорију. Њено истраживање тренутно се фокусира на питања мијењања коњунктура расизма у Европи, као и на мобилни рад и логистику у дигитализованој економији. Мануела Бојадзијев посвећује посебну пажњу како се процеси расизирања трансформишу у глобализирајућем контексту, укључујући на пример грађанство, постколонијализам и социјализам, медијске технологије, државу, (транс) национализам и популарну културу. Недавно је ангажована на пројекту на кинеском новом свиленом путу у Дуизбургу, заједно са Бретт Неилсон и Нед Росситер са Универзитета Западни Сиднеј. Она је такође део истраживачког и уметничког пројекта на „Архиву бекства“ у Дому светских култура у Берлину, заједно са Царолином Емцкеом, Јопсефом Вогелом, Степхание Сцхулер-Спингорум и Етхелом Матал де Маззом и осталима.

Од 2013 до 2016 Мануела Бојаџијев организује низ међународних летњих школа на Универзитету Хумболдт, Берлин (2013: „Настава кризе“, 2014: „Ширење маргина“, 2015-16 „Истраживање логистике“). У току је конференција о 30. годишњици објављивања Раце, Цласс, Натион са Етиенне Балибар и Иммануел Валлерстеин за 2018.

Њене главне публикације укључују монографију о историји миграције у односу на праксу отпора и теорије расизма миграната ( Дие виндиге Интернатионале, Вестфалисцхес Дампфбоот2008) и заједнички уређене количине (између осталог) о трансформацији европског миграционог режима у југоисточној Европи (Турбуленте Рандер. Неуе Перспективен ауф Мигратион унд ден Грензен Еуропас, 2008); о критичним књигама европеизације (Еуропа дезентриерен. Беитраге зу еинер рефлекивен Антхропологие глобалер Верфлецхтунген, Фортхцоминг); о раду, миграцијама и логистици (Логистисцхе Грензландсцхафтен, 2017); и приручник о теорији расизма у Њемачкој (у наставку). Њени најновији чланак и поглавља књига баве се развојем теорија о расизму у Немачкој; дискурс о „кризи избјеглица“ након 2015. године; логистика као перспектива студија миграције (коаутор Сандро Меззадра); виртуелну миграцију, рад и расизам (коаутор са Моритзом Алтенридом).


MANUELA BOJADŽIJEV: "Is (neo-)racism a form of violence of the past?" Conjunctures of racism theory
19. decembar 2017.
Posted in Некатегоризовано